Nieuws & Wetenswaardigheden

 

Leuk idee of initiatief?

Mensen Maken de Buurt

Wilt u aan de slag met uw leuke, slimme of bijzondere idee voor uw straat of buurt? En heeft uw idee te maken met de leefbaarheid en sfeer in uw wijk? Dan denken wij graag met u mee! Of uw idee nu betrekking heeft op de openbare ruimte of met het verbeteren van de onderlinge sfeer: alle ideeën die zorgen voor een fijne buurt én waar u zelf een bijdrage aan levert, daar helpen wij u graag verder mee!

Wat is Mensen Maken de Buurt?

In Mensen Maken de Buurt werken we samen met partners en organisaties in de wijk. Zo kunnen we op verschillende vlakken meedenken over hoe u zelf, samen met mensen uit de buurt, uw idee kunt waarmaken. Het kan zijn dat wij u in contact brengen met de juiste personen of instanties. Maar wij kunnen u ook voorzien van tips en trucs zodat uw idee echt tot bloei komt of bijdrage met een financiële ondersteuning. Heeft u het buurtbudget (financiële ondersteuning) nodig voor de uitvoering van uw plan? Dan gelden er spelregels.

Jongeren Maken de Stad

Om de realisatie van initiatieven van jongeren een impuls te geven, is er door de gemeenteraad een speciaal budget voor jongeren beschikbaar gesteld. Met deze eenmalige bijdrage kan de realisatie van een idee een zetje krijgen. Zie voor meer info: Jongeren Maken de Stad.

De ideeënmakelaar

Renée van Ballegooij is de ideeënmakelaar van de gemeente Lelystad. Zij kent de wirwar van regels en denkt graag met u mee. Ook kan Renée u in contact brengen met andere mensen en organisaties. U kunt contact opnemen met Renée van Ballegooij.

Bewonersconsulenten

Iedere bewonersconsulent is aanspreekpunt voor een bepaald deel van de stad. Heeft u een idee voor in de openbare ruimte? Neem dan contact op met de bewonersconsulent in uw deel van de stad.

 Jennifer van de Hee-Doorn       Noordwest Lelystad
Carmen Abels                               Zuidwest Lelystad & Centrum
Hasan Arslan                                Lelystad Oost

Kern met Pit

 

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Benieuwd naar eerdere voorbeelden? Neem hier even een kijkje. Kern met Pit is een initiatief van KNHM foundation.

Binnen een jaar klaar? Dat is 1.000 euro voor de pot!
Iedereen kan zich inschrijven, maar er gaat wel een selectie aan vooraf. Ben je eenmaal Kern met Pit-deelnemer, dan opent dat direct deuren bij gemeenten en andere organisaties. Het hele jaar staan we voor je klaar met tips, advies en contacten in ons netwerk. Daarnaast kun je gratis meedoen aan interessante workshops en bijeenkomsten. En heb je bijvoorbeeld een (bouw)technische vraag? Ingenieursbureau Arcadis zorgt voor een oplossing.
Je ontvangt het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro voor het project als je buurtinitiatief binnen een jaar is afgerond.

Voor meer informatie:

https://kernmetpit.nl/home/default.aspx 

 

 

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

 

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015.

 

Ondersteuning thuis vanuit de Wmo

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente.

Ondersteuning die past bij persoonlijke situatie

Meldt iemand zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning? Dan moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie. In spoedgevallen is er geen tijd voor onderzoek. De gemeente moet dan binnen 24 tot 48 uur hulp bieden. De gemeente regelt een tijdelijk maatwerkvoorziening zoals (extra) huishoudelijk hulp, begeleiding thuis of opvang elders.  De gemeente start ook meteen het onderzoek naar de persoonlijke situatie. 

Persoonsgebonden budget (pgb)

De gemeente kan onder voorwaarden een persoonsgebonden budget (pgb) geven. Met een pgb kan de cliënt de ondersteuning zelf kiezen en inhuren. Het geld komt niet op de eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de betaling.

Eigen bijdrage Wmo

Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning die zij mensen thuis bieden. Vanaf 2020 betaalt u voor de meeste Wmo-hulp een eigen bijdrage van € 19,00 per maand. Gemeenten kunnen wel een lagere eigen bijdrage vaststellen. Bijvoorbeeld voor huishoudens met een minimuminkomen.

 

Stichting Meneer Den Uil

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb